torsdag 12. mars 2015

Kunstutstilling på Eidsberg

Vi var på kunstutstilling på Eidsberg kunstforening. Der var det flere kunstnere som inspirerte og hadde flotte malerier og fotografier. Det som gjorde mest inntrykk på meg var Olav Tokerud sitt bilde "Nordlys". Bildet er malt med akryl.

Vi fikk i oppgave å analysere bildet.

På denotativt:
I midten av bilde så er det universet og nordlys som er i sentrum. På kantene er den en mørk rød farge. Dette er også bakgrunnen til motivet. Rundt der man ser universet, er det noen streker i alle farger.

Formanalyse:
Bildet er bygget opp av en mørke rød bakgrunn og deretter en form som ligner på en tankeboble. Rundt denne tankeboblen er det på en måte ett elektrisk utseende som skaper en ramme. Universet er i sentrum og det som står i fokus her er nordlys. Grønne streker som er nordlys.

Komposisjon:
Noe av tankeboble-figuren ligger innenfor det gyldne snitt. Siden noe av det ligger innenfor det gyldne snitt gjør det behagelig å se på, mens det er deler av figuren som ligger utenfor, noe som skaper litt uro i bildet.

Konnotativ:
Jeg tror at figuren som ligner på en tankeboble skal illustrere at universet og nordlyset er en fjern drøm eller at man prøver å drømme bort. Den mørke røde bakgrunnen kan minne om helvete eller et sted man ikke vil være. Dette forsterker at universet og nordlyset er en fjern drøm eller et annet sted med håp.

Bildets budskap:
Gi håp om en bedre tid.
Ikke gi opp håpet det finnes alltid noe vakkert som kan overstyre det negative.
Uansett hvor forferdelig man har det, kan det bli bedre med rett tankegang.

Bildets mening: Minne folk om at når ting er på sitt mørkeste, prøv å finn inspirasjon eller skjønnhet i de enkle tingene.

Det jeg forbinder med bilde er man må faktisk ta en pause fra det travle livet og slå av alle forstyrrelser som mobiltelefoner og slikt og faktisk erkjenne det vakre, universet, nordlys. Naturlige ting.

Stor kreditt til Olav Tokerud

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar