torsdag 12. mars 2015

Er vi visuelle analfabeter?



Aftenposten har skrevet ett debattinnlegg om vi er visuelle analfabeter.
Dette vil si at vi ikke kan lese eller tolke visuelle ting, som for eksempel bilder. Bilder er en stor del av hverdagen vår, mer enn man kanskje tenker over.  Bilder legges ut på sosiale medier hver dag og mange blir også sendt over Snapchat. Alle disse bildene sier noe om oss selv.

Bildene vi legger ut forteller mer om oss selv enn vi er klar over. Bare det å ta ett uskyldig bilde der man er fullt påkledd inne på rommet ditt, kan si mer enn man ønsker å formidle til hele verden. Ved å ta dette bildet, har du invitert hele verden inn til ditt private sted. Bildet kan si mer enn du ønsker. Hvis man for eksempel har en uryddig seng i bakgrunnen av et bilde, kan dette lede assosiasjoner videre til hva som har skjedd i sengen.

Det er derfor viktig for barn i grunnskolen å lære hvordan grunnlegende visuell kommunikasjon slik at de er klar over hvilke inntrykk og assosiasjoner som kan tolkes av bilder.

Samfunnet utvikler seg stadig og bilder er en økene del av hverdagen vår. Barn har nå flere muligheter for å lege ut bilder. Derfor er det viktig at de har en grunnlegende forstelse for hva de legger ut.

Selve tittelen snakker for seg selv, vi legger ut utrolig mye bilder, men er vi beviste på hva vi legger ut?

Her finner du artikkelen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar